En simtur med hajar

Strax utanför Belize ligger dess tillhörande ö; Caye Caulker. Ett karibiskt paradis med svajande palmer, kritvita stränder och världens näst största korallrev. Med detta rev kommer såklart miljontals med fiskar av alla dess slag.


En av våra dagar på ön i mars 2018 bokade vi in oss på en snorkeltur. Med simfenor och simglasögon i högsta hugg var vi redo för en tur till Shark-ray alley för att få simma med Nurse sharks och sting rays. Båten puttrade iväg från kajen och ut mot reven. Plötsligt stannar kapten och vi alla ser hur det flockas med hajar och stingrockor runt oss. "Jump in", ropar kapten. Nervöst trär jag simglasögonen på huvudet och kliver i simfenorna. Försiktigt glider jag ner i vattnet och håller nästan andan. Där! sveper en förbi under min mage, och där en till!


Det är runt 15 stycken nurse sharks som sveper förbi mig och under mig. Likaså ett femtontal stingrockor, oerhört stora och maffiga. Efter en stund kan jag slappna av och njuter av skådespelet framför mig, studerar hur de ser ut och hur de rör sig.


Djur i alla dess slag har alltid fascinerat mig, och dessa hajar och stingrockor är inget undantag. Och jag kan inte sluta förundras över människans skräck för dessa varelser - när de egentligen är så oskyldiga.

RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med