När vi blev bästisar med en råtta

Kuba

Publicerat: 2018-11-12

Vi sitter vid strandpromenaden i Havanna, Kuba. Jag, mitt resesällskap från Sverige och vår nyfunna vän från Polen. Vi pratar om livet, sådär som man bara gör med vissa man just träffat men klickar så bra med redan.


Vi har just blandat ihop en Cuba libre och utbringat en första skål när vi ser den lilla varelsen med tröja, 30 meter bort. Vi ser förvirrat på varandra och försöker uppfatta om vi hunnit bli påverkade av vår första klunk av drinken, eller om det faktiskt är den största råtta vid någonsin sett - iklädd en liten tshirt.


Vi skyndar oss fram närmre för att studera den. Han är riktigt stor och liknar en blandning av bäver och råtta. Och t-shirt på såklart.

Efter en stund kommer råttans ägare fram, en man i 30-års åldern och en liten kille på 7. De berättar att råttan heter Puti och att han är en Kubansk bergsråtta, mycket ovanlig för sin sort. Dessutom oerhört aggressiva i sitt vilda. Men inte Puti, han är en riktig liten charmknutte. Vi får turas om att kela med honom och bära honom.


Vi blir inbjudna hem till dem och på vägen hem till dem bär vi med oss Puti. Folk kommer fram och ropar "Hola Puti! Cómo está?". Ja, råttan Puti är tydligen välkänt i old town Havanna och alla hälsar på honom, precis som vilken välkänd invånare som helst.

RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med