En förmiddag i Havanna

KUBA

Publicerat: 2018-11-24

Myllret från gårdagens nattliv är som bortblåst på Havannas gator. Fåglar hörs kvittra, någon enstaka bil och några få personer som samtalar. Någon är på väg till jobbet i fina kontorskläder, en annan står med slitna jeans och spanar ut över det tomma torget. Solens strålar letar sig fram genom färggranna byggnader och väcker långsamt staden till liv. Det är något alldeles fantastiskt med att se en stad vakna.

Vi slår oss ned på ett café och beställer in frukost. ”Where are you from?” frågar servitören. ”Sverige”, svarar vi. En kvart senare kommer vår frukost in – med en Schweiz-flagga. Så charmigt. ”Sweden, not Switzerland”, säger vi glatt men servitören förstår inte riktigt. Missförståndet visar sig vara det första av tiotals lika missförstånd på vår resa. De flesta tycks tro att Sweden och Switzerland är samma land.

Vår frukost med Schweiz flagga på smörgåsen längst ned i bild.

När vi kliver ut från caféet står en man där och delar ut reklamblad. Mitt resesällskap börjar prata med mannen och det slutar med att mitt resesällskap ska följa med mannen för att köpa cigarrer. Vi följer med mannen in i ett litet hus där vi får slå oss ned medan mannen och en till visar tiotal olika ciggarrer. 300 usd kostar den här asken, säger mannen, men du får den för 200 usd. Jag säger till mitt resesällskap att vi kommer bli lurade här, men godtrogen som mitt resesällskap är blir han överlycklig när han efter 20 minuter lyckas pruta ned priset till 90 usd. Ett kap, tänker han. Vi har blivit lurade rejält, tänker jag. Efteråt visar det sig att cigarrerna var någon form av fejk-cigarrer och de gick knappt att röka. Tråkigt! Att resa är en fin balans mellan att våga lita på nya människor men samtidigt kunna avgöra när människor försöker lura en. Är man för naiv så luras man lätt, men är man för rädd så missar man alla goda människor där fantastiska möjligheter väntar.

När klockan närmar sig 10 skyndar vi till en guidad stadstur, arrangerat via Couchsurfing. Gratis att vara med, det enda man lämnar är dricks till guiden. En underbar tur genom gamla stan i Havanna. Vi får berättat för oss om statyer, byggnader och kulturen.


Havanna är en helt fantastisk stad. De gamla bilarna, byggnaderna, atmosfären. Det är minst sagt en stad med mycket historia och det är en ära att få besöka Havanna just nu när allt fortfarande känns orört av turismen. Jag önskar verkligen jag får möjlighet att åka till Kuba någon mer gång och uppleva Havanna igen samt se mer av Kuba. Fantastiskt vackert!


RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med