Djungelliv och apor i Kinabatangan

MALAYSIA

Skrivet: 2021-01-24

Besökte: September 2015

I min gamla kamera, som jag inte använt på länge, finner jag ett SD-kort på 32GB. Jag scrollar genom några bilder och blir överlycklig när jag finner bilder som försvann med min gamla dator. Här har jag alltså 32 GB av bilder. Ja, exakt så många då minneskortet blinkade fullt redan efter 3 tagna bilder häromveckan - första gången på år.


Här i har jag alltså funnit bilder från min resa till Malaysia, Uganda och Marocko. Åh, jag är så glad!


Först ut kommer Malaysia. Jag var 19 år, hade precis spenderat ett halvår i Spanien och skulle om en månad flytta till Nederländerna. Däremellan ville jag till något tropiskt land - varpå jag hamnade i Malaysia en månad. Min mamma talade ofta under min uppväxt om Borneo och dess orangutanger, klart jag ville dit nu när jag hade chansen.


Mitt första stopp på resan var Kuala Lumpur. En massiv stad som verkligen var en kombination av storstad och det genuina Asien, så som jag tänker det. Skyskrapor till höger och vänster, men samtidigt små, myllrande gator av shopping och matos. Vänliga blickar åt alla håll. Fattigdom varvat med business män i kavaj och slips.


Kuala Lumpur var ett väldigt snabbt stopp för min del på utvägen. Det var en lång resa från Sverige och jag behövde ett stopp innan mitt flyg vidare till Borneo. Det är alltid en riktigt jobbig känsla att komma till ett nytt ställe efter en så lång resa, alldeles själv. Efter sömn var jag dock redo att ta mig vidare till Borneo. Woho!

Min mamma har alltid velat åka till Borneo för att träffa Orangutanger. Jag tyckte det lät helt fantastiskt. När jag stod i valet om var jag skulle åka kom Borneo därmed snabbt upp i mina tankar. Klart jag skulle träffa orangutanger på Borneo.


Först ut på min resa till Borneo var att bo i djungeln, precis bredvid en flod. Här gjorde jag vandringar samt en tur på floden för att spana på olika apor och fåglar. Wow, vilken upplevelse. På nätterna såg vi fladdermöss och på dagen den ena apan efter den andra.

Att se såhär många djur dagligen var en helt otroligt fascinerande upplevelse. Jag kände mig så ett med naturen här ute. Inte använda mobilen, inte höra en enda bil, utan bara njuta av naturens ljud, spana efter djur. Det här var verkligen det genuina Borneo.


Samtidigt som jag var här på Borneo brann det som galet i Indonesien. De enorma bränderna gjorde att även hela Borneo var täckt i tjocka rökmoln, därav att solen knappt syns på någon av mina bilder. Det gör ont att tänka på mängden djur som brann upp i den branden i Indonesien, eller dog senare på grund av att de förlorat sina hem och sin föda, enbart för att människor ska få plats till palmolje-odling...

En dag gick vi till en sjö där vi hört att det skulle finnas "spa-fiskar", det vill säga sådana fiskar de har i akvarium för fotspa. Man sticker ned foten i vattnet och så käkar de upp alla döda hudrester på ens fötter. Riktigt skum känsla när man sticker ned fötterna, men så len man blir! Dessutom helt gratis här ute i sjön. Hemma i Sverige tar de flera hundralappar för 10 minuter.

RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med