En dag i Berbernas fotspår

Marocko

Publicerat: 2019-01-13

Ett stopp på vår 3-dagars tur till öknen var i en Berber-by. Här välkomnades vi in i vår guides hem för te och föredrag om hur mattor tillverkas samt höra om deras liv. Oerhört spännande. Vilket hantverk de skapar! Och till vilket pris. Ett par månader tar det att färdigställa en handgjord matta i gudomliga färger och material. Priset för en stor matta är ett par hundra euro, beroende på prutningsförmåga (de började på 500 euro men gick snabbt ned till 400 euro utan någon prutning alls). Tänk er att arbeta i 5 månader för att få kanske 300 euro. Det är lite annorlunda i Marocko mot Sverige, minst sagt (även om våra omkostnader självklart är heeelt annorlunda).

Det är en minst sagt annorlunda värld man föds in till, mot mig som svensk. Kvinnan på bilden ovan introducerades tidigt i livet för mattillverkning och förväntas arbeta med det livet ut. Inte som oss svenskar och västerlänningar som tycks ha hela världen för våra fötter. "Bli exakt vad ni vill!", utropas det från höger och vänster. På gott och ont! Jag är tacksam för mina fria valmöjligheter. Men jag kan också se att det nog kan vara rätt skönt att inte ha så många val jämt heller.

Även om det såklart var ett väldigt turistigt inslag, så tog de hand om oss helt fantastiskt och det var oerhört fascinerande att få höra om deras arbete och se mattorna. Att beundra mattorna var en fröjd i sig. Lång eller kort rugg, enfärgad eller miljonfärgad, stor eller liten. Det fanns en matta för varje tillfälle.

I Marocko bor ca 10 miljoner Berber. Berber utgör ursprungsbefolkningen för Marocko sedan minst 3000 år sedan. Berberfolket är ett folk utan stat. Det var oerhört spännande att prata med berberna och höra om deras historia, vy på livet och tankar. Berber är kända för att vara starka motståndare till auktoriteter och det märktes väl. De vi talade med ville absolut inte bli förväxlade med araberna, som enligt dem står starkt för auktoriteter samt jakt på pengar. Berberna poängterade att pengar inte var viktigt för dem alls, det viktiga är att må bra och klara sig för dagen.

Vi tog även en promenad runt trakterna. Oerhört vackert. Här arbetar kvinnorna och åsnorna på åkrarna dagarna i ända. Bortsett från att arbetet såklart är oerhört slitsamt på kroppen, så är det ju iallafall en fantastisk plats att spendera sina dagar som. Inte riktigt som kontoren här i Sverige.

RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med