Att lifta genom Central Amerika

Det här med att lifta. Innan resan till Central Amerika hade jag aldrig liftat. Eller, jo! En enda gång, som 14 år när jag och en vän missade sista bussen hem (som var kl 20). Vi rusade efter bussen, som vägrade stanna och plötsligt kom en bil förbi som erbjöd oss skjuts. Jag tror jag höll andan hela vägen, att lifta var ju strängt förbjudet.


8 år senare var det alltså dags att lifta igen, på riktigt. Idén kom av min dåvarande pojkvän, som jag skulle resa med. ”Jag brukar alltid lifta, så det borde vi göra nu med”. Ja, det lät ju onekligen spännande.


"vi kan inte annat än att skratta. Vilken känsla!"

Sagt och gjort. Vår första lift blev från Chiquilá till Playa Del Carmen (i Mexiko) tillsammans med vår vän Rebecka från Sverige. Vi vandrade en bit upp längst den lilla vägen som skulle leda till Playa Del Carmen. Efter en bit la vi ned våra väskor och sträckte ut våra tummar. Ett stort leende!


Svisch, svisch. Bilarna rullar förbi oss. Redan efter ett par minuter börjar vi tvivla, kommer det här fungera? Tänk om vi inte kommer med någon bil, vad gör vi då? Men efter tjugo minuters väntan stannar en bil med ett stort flak. En mexikan befinner sig redan på flaket och hjälper oss klättra över staketet. ”Buenas tardes, cómo está?”, frågar vi artigt på vår knackliga spanska. Vi står upp under hela bilfärden, medvetna om avsaknaden av säkerhet. Vinden blåser i håret och vi kan inte annat än att skratta. Vilken känsla!


Efter 45 minuter stannar bilen och vi får hoppa av, vi ska åt olika håll. Men samtidigt som vi lastar av våra väskor stannar en annan bil för oss. ”Vart ska ni”, frågar han på spanska. ”Playa Del Carmen”, säger vi och får hoppa in. Väskorna på flaket, och vi tre i baksätet tillsammans med en ur deras sällskap. Männen är alla riktigt tjocka, med en varsin cool hat, alla är knäpptysta och det bolmar gräs i hela bilen. Det känns som taget ur en film. Efter två timmar är vi framme i Playa Del Carmen och tackar det hjärtligaste för liften.


Den Amerikanska entreprenören som vi blev hembjudna till.

Den Guatemalska familjen vi liftade med i 3 dagar.

Det var vår första liftar-sträcka. Därifrån tog vi oss hela vägen till Panama, med några få bussturer pga regnsäsongen. Att lifta är helt fantastiskt. Alla människor vi mött är helt oslagbart. Som den gången vi liftade med en Guatemalsk familj och fick följa med på deras semester i 3 dagar. Eller den gången vi liftade med en Amerikansk man, ägare av ett enormt hudvårdsmärke, och han bjöd oss hem till hans enorma semesterhus i Nicaragua. Eller när vi satt bakpå ett flak i El Salvador tillsammans med 15 familjemedlemmar. Åh, att lifta är helt, helt underbart.


Självklart finns det ju risker med att lifta, men det gör det ju med allt och jag har faktiskt aldrig mött någon liftare som haft något problem annat än att de behövt vänta länge – men det behövde inte vi.


Här är mina bästa liftar-tips:

1. Lifta aldrig, aldrig, aldrig i mörkret. Som jag nämnde tidigare har jag aldrig mött någon som haft problem med liftning, men vi liftar dagtid. Dels är det mer risky att lifta under mörkertid, det är då det händer mer saker ute. Dels är det mycket svårare att bli sedda, och chaufförerna mer osäkra på om de ska våga stanna eller ej. Och att bli fast på någon motorväg en hel natt är ju inte så lockande. Eller hur?


2. Börja tidigt, räkna med tid och ha tålamod! I Centralamerika flöt allt på oerhört bra för oss, men vi började alltid i tid och räknade med att det skulle ta längre tid än vad det gjorde. Man vill vara säker på att komma fram till närmsta stad att bo i, planering är A och O. Ha även tålamod, ibland stannar bilarna direkt, ibland svischar det förbi många, många. Hang in there, plötsligt stannar någon!


3. Ha med proviant! Ha alltid med en stor dunk vatten och snacks. Att stå i hettan utan vatten är frukansvärt. Dessutom blir ni väldigt dammiga och då kan det vara skönt att skölja rent halsen. Snacks för att undvika onödiga tjafs.


4. Ha alltid med en handduk! Ni som läst ”liftarens guide till galaxen”, ni vet. En handduk är alltid bra att ha. Får ni lift på ett flak kommer ni garanterat täckas i damm, det kan vara rätt skönt att då ha något att torka rent ansiktet med.


5. Använd alltid sunt förnuft! Det finns sämre människor därute även de allra flesta är vänliga. Vi tackade en gång nej till en bil som verkade mysko. Så sunt förnuft.


Är du under 18 och läser detta? Lifta inte! Jag rekommenderar absolut ingen under 18 år att lifta. Vänta tills du är myndig och lifta helst med någon, och glöm inte: sunt förnuft!

RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med