Mitt rese-år 2018

Inspiration

Publicerat: 2018-12-30

Vilket rese-år jag haft. Förra nyårsafton stod jag med en fastanställning och bra lägenhet men med en dröm om något mer i livet. Jag saknade barfota-dagar, strålande sol, skratt, värme, upplevelser och adrenalin. Jag tänkte "det här kan inte vara det. Livet är mer än fast anställning och en bra lägenhet". Jag tänkte att om jag inte skulle ta chansen att resa nu så skulle jag ångra mig. Men jag skulle aldrig ångra en resa. Några veckor senare sa jag upp mig och drog iväg på en livsresa.


I år har jag hunnit med en lång backpackerresa, weekends, två semestrar hos pappa i Spanien och en omgång till Afrika.


Här listar jag mitt rese-år 2018. Häng med!

1. Gdansk, Polen. Januari.

Jag och min dåvarande pojkvän fann billiga flygbiljetter till Gdansk och bestämde oss för att åka på en spontan weekend. Två dygn av sightseeing, god mat och strosande. Vi bodde på ett urmysigt hotell och betalade för två nätter hotell plus flyg, 700 kr per person. Som hittat!


Jag älskar verkligen Polen och allra främst för prisnivån. Vi åt flerrätters på lyxrestauranger till priset av en billig huvudrätt i Stockholm. Besökte frisör och betalade priset av en snabb klippning i Stockholm för en 3 timmars sittning med extra allt i Gdansk. Jag har tidigare varit i Warsawa, även då på vintern. Nästa Polen-resa får bli under sommaren. Har hört att det är ännu mer fantastiskt då!


Läs mer från Polen.

2. Kuba. mars (land 1 på backpacker-resan)

Och så kom mars och avresedatum för min drömresa. En resa jag alltid drömt om att göra och till länder som kändes helt rätt. Centralamerika med allt; vulkaner, vandring, dykning, fantastiska stränder, bra väder, god mat, historia, fantastiskt folk med mera.


Först ut var Kuba i Karibien. Ett land jag tidigare inte ägnat så mycket tanke till, men som visade sig bli mitt favoritland. Hit vill jag verkligen tillbaka. Musiken, bilarna, människorna, färgerna, vädret, stränderna. Det som till största del gjorde vår resa hit så fantastisk var den kubanska familj vi träffade och blev vänner med. Vi spenderade varje dag tillsammans med dem. Fiske, dansa salsa, laga middag, äta ihop, lära oss spanska, gå ut på klubb och mycket mer. Kuba, you had me at hello!


Läs mer från Kuba.

3. mexiko. mars (land 2 på backpacker-resan)

Från Kuba flög vi vidare till Mexiko. Här mötte vi upp mitt resesällskaps vän; Rebecka. Vi tre liftade oss igenom hela Mexiko. Isla Holbox, Cancun, Playa del Carmen, Acumal, Tulum, Coba, Bacalar. Här hann jag med att läggas in på lyx-sjukhus där de testade mig för allt och dessutom röntgade mig. Jag som kom in pga 41 graders feber förväntade mig inte riktigt det. Spännande upplevelse.


Jag som i Sverige äter tacos 5 dagar i veckan ÄLSKADE maten. Dröm. Bacalar och Isla Holbox var fantastiskt, i övrigt så impade inte Mexiko på mig. Alldeles för turistigt i de områden vi besökte. Men jag vill tillbaka till väst-Mexiko. Det ska vara det riktiga Mexiko säger de Mexikaner jag träffat.


Läs mer från Mexiko.

4. Belize, mars (land 3 på backpacker-resan)

Från Mexiko liftade vi vidare till Belize. Vi tog oss bara igenom fastland pga resa och skyndade istället vidare ut till Caye Caulker. En riktig dröm-ö med stark karibisk-känsla. Här går världens näststörsta rev och jag både dök och snorklade här. Vajande palmer, strålande sol, kritvita stränder och turkost hav. Riktigt härlig ö!


Läs mer om min tid i Belize här.

5. Guatemala, april (land 4 på backpacker-resan)

Efter en vecka i Belize på paradisön tog vi oss vidare till Guatemala. Trots uppmaningar om att Belize är så farligt så liftade vi oss igenom landet. Vi hade inga problem alls. De flesta såg bara förvånade ut när tre backpackers kom vandrande ut ur stan.


Guatemala var mitt favoritland på resan. Vyerna var helt gudomliga, människorna vänliga, vattenfallen outstanding, städerna så häftiga, vulkanbestigningen helt obeskrivlig. Vi liftade med en guatemalsk familj i tre dagar. De tog oss under sina vingar och visade oss deras land, bjöd med oss på middagar, hjälpte oss när vi stod utan pengar pga ofungerande ATMs och var helt fantastiska. Tänk att det finns sådanahär människor!! Vi blev verkligen en del i familjen. Och vulkanbestigningen är bland det häftigaste jag varit med om. Lava som sprutade tiotals meter upp i luften var tioende minut, mitt framför oss.


Läs mer min tid i Guatemala här.

6. honduras, april (land 5 på backpacker-resan)

Vidare till Honduras. Ett av världens farligaste länder, men ack så vackert och inte minst ön Utila. Innan ön stannade vi till i Coban, mysig stad med ruiner för den historie-intresserade. Ön Utila är världskänd för sin dykning. Världens näststörsta rev (samma som går förbi Belize), här tog jag mitt Advanced Open water dykcert. Vad mycket jag lärde mig på kort tid och vilken frihet att äntligen ha advanced. Blev så sugen på att ta fler kurser bara för att lära mig fler. Här simmade jag också med 50 VILDA delfiner. Min barndomsdröm gick i uppfyllelse!!


Läs mer från Honduras här.

7. El Salvador, april (land 6 på backpackerresan)

Vidare till El Salvador, också ett fantastiskt land. Vi tog in på ett helt fantastiskt hostel; La Tortuga Verde. Pool, en milslång strand för oss själva med fantastisk surfing, vajande palmer, ett par pelicaner som bodde på hostelet, härliga locals, härlig hostel-ägare och mysigt boende. Vi blev kära i stället! Här hade vi en fantastisk semester och skulle jag någon gång vilja åka på en 2-veckors semester för att enbart slappa så skulle jag nog vilja tillbaka hit!


Läs mer från El Salvador här.

8. Nicaragua, april (land 7 på backpackerresan)

Underbara backpackers, häftiga städer, fantastisk surf (nästan för bra, vågorna var enorma!), rolig fest i San juan del sur (sunday funday). Fantastiskt land och jag hade gärna utforskat norra delen mer för mer natur. Vi var dock här under protesterna, så vi var lite begränsade med var vi kunde resa (även om vi lyckades ligga en dag före hela tiden. Varje gång vi lämnade ett ställe så var det våldsamma protester där dagen därpå). Gillade verkligen Nicaragua! Riktigt roligt land!


Läs mer från Nicaragua här.

9. Costa rica, maj (land 8 på backpackerresan)

Costa Rica valde vi att passera rätt snabbt. Sydväst kusten var vi bara någon natt. Vi hälsade på en väns vän här som visade oss folktomma stränder. Helt fantastiskt vackert. Inte alls det annars överexploalterade Costa Rica. Vidare drog vi till nordost-kusten till Puerto Viejo. Vilken karibisk-feeling. På grund av skyfallen med regn blev det lite tråkigt, men fantastiskt fint och oerhört mysigt. Fantastisk regnskog med otroliga djur. Såg bland annat ett par sengångare här!!


10. panama, maj (land 9 på backpackerresan)

Wow vilket land! Otroligt ö-liv i norr där vi åkte båt, badade, snorklade, vandrade genom kritvit strand, hängde på sjöstjärne-strand med mera. Vidare hamnade vi på Lost and found hostel mitt i ingenstans. Vilken upplevelse att bo mitt i djungeln och spendera dagarna att utforska magin i djunglerna runt om. Vi tog oss vidare söderut för fantastisk snorkling och fler dröm-öar. Slutligen hamnade vi i Panama City som var en riktigt cool stad att uppleva det med!


Läs mer från Panama här!

11. Spanien, juni och augusti

Som alla somrar blev det några omgångar till Spanien. Först två veckor över midsommar tillsammans med hela familjen. Sen en vecka i augusti. Eftersom jag själv tidigare bott i Spanien så är det verkligen som mitt andra hem. Älskar att komma hit!

12. Åland, finland. juli.

Som liten åkte vi var och varannan sommar till Åland med både husvagn och tält. Vi knökade in grill, mat i mängder, leksaker och myggmedel och levde livet på campingen i Kärringsund. I år gjorde vi detsamma. Jag, mamma och lillebror. Det blev samma som alltid. Grillning, mys, bad från klipporna och härliga kvällar. Man måste bara älska sommardagar i skärgården alltså!

13. Marocko, december

En solo-resa till Marocko som visade sig bli en av de bästa någonsin. 3-dagars tur ut i öknen med sightseeing i berber-byar och unescos världsarv Ait Benhaddou, kamelridning och tälta mitt i öknen. Flera dagar i Marrakech med sightseeing, äta kilovis med apelsiner för inga pengar, äta god mat, strosa i medinan, njuta på det folkfulla torget och bara ta in alla färger. En tur till kusten för att se solnedgången över Atlanten. Jag älskade Marocko. Perfekt för en veckas resa!


Läs mer om resan till Marocko här.

14. Vilnius, litauen. december.

Och året fick avslutas i Vilnius, där jag är i skrivande stund. God mat, shopping, massor med vin, mys och bara vara. Snart väntar att skåla in det nya året i denna mysiga stad!

Vilket rese-år. Precis som jag resonerade innan resan "jag kommer aldrig ångra en resa jag gjort, bara om jag inte gör den", så håller jag helt med nu även med facit på hand. Att jag sa upp mig och drog på resan är det bästa som hänt mig! Dels hela resan i sig men även insikter jag kommit fram till, bland annat att jag ville studera Biomedicin. Älskar min linje!


Hoppas på att 2019 kan gå i samma rese-anda, även om jag nu också studerar! Tack 2018, du var fantastisk <3


RESEINSPIRATION

Läs om alla destinationer jag besökt.

Hemsidan är skapad med